måndag 29 april 2013

Kökshäxans fisksoppa

I helgen blev det öringfiske på en solig klippa. Inte för att vi fick upp någon lovlig öring, men ändå.
Jag blev så sugen på fisksoppa så det är tur att fiskhandlarna finns.

Receptet på min fisksoppa kommer här. Den är beräknad till 4-6 personer. Tog naturligtvis ingen bild men den blev fantastiskt god.

Ingredienser:

1 nät musslor
500 g torsk i bit
500 g lax i bit
1 st purjolök
1 bit fänkål
1 rödlök
3 msk fiskfond
2 dl mjölk
2 ½ dl vitt vin
6 dl grädde
2 tomater hackade
2 msk tomatpuré
Smör att steka i
Salt och peppar
Timjan, persilja.

Gör så här:

Skrubba musslorna rena. Släng de som inte stänger sig. Ställ åt sidan.

Strimla purjon, hacka löken och fänkålen. Hacka tomaterna.
Fräs lökhacket i lite smör tills löken är mjuk, tillsätt tomathacket, tomatpurén, fiskfonden och vinet.
Låt koka upp.
Lägg i musslorna och lägg på locket. Låt koka i 5 minuter, tills musslorna öppnat sig.
Ta upp musslorna med en hålslev. Släng de som inte öppnat sig.
Tillsätt salt, kryddor, mjölken och grädden. Låt allt sjuda ca 10 minuter.

Skär fisken i 3 cm kuber.
Ge soppan ett uppkok och lägg i fisken, sjud tills fisken är klar. Ca 5 minuter.
Lägg i musslorna och låt de bli varma.
Klipp lite färsk persilja över soppan.

Servera gärna en klick parmesankräm och ett gott bröd till.
Parmesankrämen gör du enkelt genom att röra ihop lite färskost med fint riven parmesan.

Lätt att göra och som sagt fantastiskt gott.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar