onsdag 30 juni 2010

Fläder

Lagom till midsommar blommar flädern här i Göteborg. Inte nog med att buskarna är jättefina att se på, både nu när de blommar, och sen i höst när blommorna blivit till bär. Förutsatt att inte alla blommorna plockats av då alltså.
Flädern har en väldigt speciell smak och alla tycker inte om den. Men den är mycket användbar. Här tänkte jag ge ett par exempel på vad du kan göra med blommorna och saften av de. Bären tar vi upp i höst.





Jag plockade fläder i måndagskväll och satte genast en sats fläderblomssaft. Den tar 3-4 dagar att göra så den är färdig lagom till helgen. Då skall jag göra drinkar med fläder i. Det skall ju bli uppemot 30 grader varmt och soligt på lördag och då passar fläderdrinkar alldeles utmärkt.





Fläderblomssaft

Ingredienser:

30 blomklasar av äkta fläder
3 stora citroner
1,5 l vatten
1,5 kg socker
50 gr citronsyra

Gör så här:
Koka upp vatten och rör ner socker och citronsyra. Rör tills sockret smält. Häll den heta vätskan över fläderblommorna. Tvätta och skiva citronerna och lägg i de också.

Täck kärlet med lock och ställ svalt i 3-4 dagar. Rör lite varje dag så att alla smakerna blandas väl.

Sila saften och häll upp den i frysburkar. Saften håller sig bäst i frysen men man kan tappa den på flaskor också fast då bör man använda 2 kg socker till denna sats. Tillsätt även konserveringsmedel i så fall.


             



Nu kan man naturligtvis dricka saften som den är. Med ett par isbitar i blir den en jättebra törstsläckare i solen. Men som sagt, jag tänkte använda lite till drinkar i helgen. T ex denna fläderblomsmartini.




Fläderblomsmartini
Ingredienser:

4 cl gin
3 cl koncentrerad fläderblomssaft
1,5 dl tonicvatten
lite färsk gurka
isbitar

Blandas till så här:

Häll gin, flädersaft och hackad gurka i en shaker. Skaka ordentligt och sila upp i ett martiniglas.
Fyll på med tonicvatten och garnera med en gurkskiva.

Njut


             



Nu är det ju så att flädersaften går att använda till mycket annat också. T ex bakning.
Här är ett recept på en citronpaj med fläder som jag också tänkte göra framöver när min saft är klar. Bildbevis får komma senare.

Paj med citron och fläder

Ingredienser pajdeg:

2,5 dl vetemjöl eller glutenfri mjölmix
2 msk socker
125 gr smör

Ingredienser pajfyllning:

1 dl koncentrerad fläderblomssaft
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl vetemjöl eller glutenfri mjölmix
1 citron

Gör så här:

Gör pajdegen som vanligt och ställ den i kylen.

Tvätta citronen och riv ner skalet i en bunke. Tillsätt äggen och vispa lätt och fluffigt. Tillsätt fläderblomssaft, vispgrädde och mjölet. Ställ den i kylen.

Sätt på ugnen på 200 grader.
Tryck ut pajdegen i en rund pajform. Nagga botten. Grädda pajskalet 10 minuter tills degen fått lite färg.
Ta ut formen och låt den svalna lite.

Häll i fyllningen och grädda i ytterligare 10 minuter. Pajen är färdig när fyllningen har stelnat. Den skall inte vara helt genomgräddad. Om du skakar formen skall den röra sig lite i mitten.
Ta ut formen och låt den svalna. Nu kommer den att stelna ytterligare.

Kan serveras kall som varm med vispad grädde eller vaniljglass.  Håller sig flera dagar i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar