lördag 14 december 2013

Judiths Julvört!

Jag tänkte att jag skulle bespara er en massa recept på julmat i år eftersom webben brukar svämma över i sådana. Men nu måste jag göra ett undantag.

Om ni funderat på att baka egna vörtbröd men aldrig kommit er för tidigare är det nu ni ska ta chansen. Dessa bröd är lätta att göra, med få ingredienser, men med en fantastiskt kraftfull smak. Ingen kommer tro att ni bakat dessa själva.

 
 
Ingredienser:
 
50 g smör
2 flaskor lättöl
2 pkt jäst
2 dl sirap
1,5 dl russin
2 påsar vörtmix a 90 g
2,4 l rågsikt
 
Gör så här:
 
Smält smöret i en kastrull, tillsätt ölen och värm blandningen till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en degbunke, häll i degvätskan och rör tills jästen löst sig.
Blanda i sirap, russin och vörtmixen. Tillsätt mjölet, men spara 1 dl till utbakningen, och arbeta degen kraftigt tills den är smidig.
Täck degen med bakduk och låt jäsa i 40 minuter.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma till två limpor, lägg de på smord plåt och nagga de med en gaffel. Täck limporna med bakduk och låt de jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 gr. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
Låt bröden kallna på galler under bakduk.
 
De blev otroligt saftiga och fina. Jättegott med ost på. Kan bara gissa hur bra julskinkan kommer passa in här med lite stark senap på.
 
Lycka till och tack Judith för receptet!                               God Jul!
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar