Man kan testa detta receptet och göra minisemlor istället.
Ingredienser till 24 minisemlor
100 gram smör
4 dl mjölk
50 gram jäst, 1 pkt
2 krm salt
0,5 dl socker
1 tsk stött kardemumma (valfritt)
9 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornsalt
1 ägg till pensling
Fyllning till minisemlorna:
200 gram mandelmassa
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
0,5 dl florsocker att pudra semlorna med
Gör så här:
Smält smör och tillsätt mjölk. Värm till fingervärme, 37 grader.
Smula jästen i en stor degbunke, häll över lite av den ljumma mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan och rör om.
Stöt kardemumma i en mortel (valfritt).
Mät upp 8 dl mjöl (spara 1 dl till utbakningen) och blanda i hjorthornsaltet.
Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjölet (med hjorthornsaltet).
Arbeta vetebrödsdegen kraftigt några minuter tills den känns smidig. Enkelt är i en degblandare eller med degkrokar på elvispen.
Låt degen jäsa övertäckt ca 10 minuter.
Sätt ungen på 225 grader.
Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i 24 bitar och baka ut runda, små släta bullar.
Lägg vetebullarna på bakplåtspapper på plåtar. Låt jäsa övertäckt 45 minuter.
Grädda vetebullarna i mitten av ugnen i ca 7 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
Ta ut och låt dem svalna på galler under en bakduk.
Skär ett lock i varje bulle.
Fyllning:
riv mandelmassan i en bunke och blanda med mjölken. Tillsätt ev. lite av inkråmet från vetebullarna.
Vispa grädden hård. Smaksätt den gärna med någon tsk vaniljsocker.
Fyll bullarna med ca 1-2 msk fyllning var.
Klicka ut grädde på varje minisemla.
Lägg på locken och sikta florsocker över minisemlorna som nu kan serveras.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar