onsdag 5 maj 2010

Fisksoppa

Nu skall ni få receptet på en fantastiskt god fisksoppa.
Ett recept jag fick för några år sedan direkt från kocken som skapat den.



Räcker till 6 portioner

Ingredienser:
2 gula lökar
3 tomater
timjan
200 g färska musslor, väl tvättade och borstade
2 msk fiskfond eller 2 fiskbuljongtärningar
1 msk hönsbuljong eller 1 hönsbuljongtärning
6 dl grädde
9 dl mjölk
2 dl vatten
2 dl vitt vin
Salt o peppar
600 g fiskbitar av torsk, kolja och lax eller annan fast fisk.
200 g Räkor eller andra skaldjur

Gör så här:

Hacka löken och tomaterna.
Ta en stor kastrull och smält lite fett i botten.
Fräs löken ihop med timjan, salt och peppar. När löken börjar få färg, tillsätt tomathacket.
Låt småfräsa en minut.

Tillsätt vatten, fiskbuljong, hönsbuljong och vitt vin.
Låt sjuda och tillsätt sedan musslorna. Låt koka under lock i några minuter, tills musslorna öppnat sig.
Fiska då upp de med en hålslev och lägg för att svalna.

Häll på grädden och mjölken och koka upp.
Låt soppan koka i ca 30 minuter och späd med mjölk om den blir för tjock.
Smaka av med vitt vin, salt, peppar och citron.

När du är nöjd med smaken tillsätts fiskbitarna i den kokande soppan.
Dra av den ifrån värmen och låt den stå i ca 3-4 minuter beroende på hur stora fiskbitarna är. Rör om och blanda ner musslorna.

Du kan även röra ner färska skalade räkor, kräftstjärtar eller krabbkött.

Serveras rykande het ihop med ett vitlöksbröd.


1 kommentar:

  1. Denna soppa fastnade zaki för han älskar fisk räkor muslor osv. Så du får gärna bjuda på den när fastan är över :) gillar ej musslor men nöjer mig med uffes mos den dagen :) HAHA

    SvaraRadera