fredag 14 maj 2010

Vårens enklaste Buffé

Våren brukar kantas av bjudningar av olika slag. Konfirmation, studentfest, tjejmingel eller bara en kväll med goda vänner.

Vad passar då bättre än en god Buffé?

Visst det är lite jobb med att förbereda rätterna. Men sen, när maten är tillagad och framställd på borden kan du lugnt slappna av och roa dig med vännerna. Om du förbereder allt väl, så sköter det mesta sig själv.

Här är mitt förslag till en lyckad bjudning. Recepten är för 10 personer.

Läskande fördrink
Tjälknöl
Kycklingklubbor
Små grillspett
Pastasallad
Potatissallad
Melon- och ruccolasallad
Sparrispaj
Foccacia
Kex och brieost
Ett fat med färsk frukt skurna i portionsbitar

Dryck:
Jag skulle föredra ett gott Rosévin, t ex Chill Out i box. Men en kall öl eller bubbelvatten går också bra.


Servera en läskande fördrink när gästerna kommer. Då kan de mingla runt lite när du fixar färdigt det sista av buffén.



1,5 dl vaniljvodka
3,5 dl flädersaft, koncentrerad
1 l sodavatten eller sprite
Juicen från 3 st limefrukter
isbitar
Dela och pressa saften ur limen. Blanda vodka, flädersaft och limejuice i en bålskål eller stor tillbringare. Precis innan serveringen tillsätter du sodavatten eller sprite. Lägg ett par isbitar i varje glas innan du häller på drinken.
Vill du ha den alkoholfri utesluter du bara vodkan.


Tjälknöl -
denna gör du ett par dagar i förväg


1 kg fryst oxkött, t ex fransyska

Saltlake:

5 dl vatten
1,5 dl salt
1 tsk socker

Sätt ugnen på 75 gr. Tag köttet ur frysen och lägg det på ett galler över en långpanna i ugnen i 12 timmar.
Blanda till saltlaken.

Tag ut köttet och låt det svalna. Lägg in det i dubbla plastpåsar och slå på saltlaken. Knyt ihop ordentligt.
Låt köttet dra i 5 timmar. Vänd köttet ett par gånger under tiden. Låt steken få vila minst 1 timme innan den skärs upp i tunna skivor.


Kycklingklubbor

Kycklingklubborna går snabbt att förbereda och sköter sig själva i ugnen.



10 st kycklingklubbor
1 msk curry
3 msk olivolja
havssalt och svart peppar

Sätt ugnen på 200 gr. Blanda curry, olja och kryddor. Gnid in kycklingen med blandningen och lägg de i en ugnsform. Baka i ugnen tills de är riktigt möra, ca 40 minuter.


Små grillspett - dessa kan du också förbereda och bara värma när det är dags att äta.



Ja, ni känner igen receptet. Publicerat tidigare i denna blogg.

1 kg fläskkött t ex ytterfilé

1 dl olivolja
oregano, gärna färsk
paprikakrydda
salt och peppar

Skär köttet i tärningar och lägg de i en skål. Blanda alla ingredienserna till marinaden.
Häll marinaden över köttet och låt det stå i 3-4 timmar. Rör runt bland köttbitarna så att alla bitarna blir marinerade. Trä upp köttet på träspett, som du blötlagt innan.

Lägg spetten på grillen och låt de få fin färg. Pensla på med marinaden under grillningen.


Pastasallad med pesto




400 gr pasta, valfri form
1 l mild naturell yoghurt
2 dl creme fraiche
2 dl grön pesto
1 kruka färsk basilika
salt och peppar

Koka pastan och låt den kallna. Under tiden låter du yoghurten rinna av i en silduk så det inte är så rinnig.
Blanda pastan, peston, basilikabladen, youghurten och creme fraiche.
Smaka av med salt och peppar.


Potatissallad



2 kg potatis av en fast sort
2,5 dl lättmajonnäs
5 dl gräddfil
5 msk hackad dragon
5 msk kapris
Salt, peppar och persilja

Tvätta potatisen. Koka den i lättsaltat vatten i 15 minuter. Skala och skär i små bitar.
Rör ihop majonnäs, creme fraiche, kapris och dragon.
Blanda alltihop i en stor skål. Smaka av med salt och peppar.
Garnera med hackad persilja.


Melon- och ruccolasallad



2 st meloner olika sorter, galia-, nät- eller ogen
150 gr ruccola
2 st rödlök

1 dl olja
3 msk balsamvinäger
1 msk sirap
Salt och peppar

Skala och kärna ur melonerna. Skär köttet i tärningar. Skölj salladen. Skala löken och skär den i tunna skivor. Blanda allt i en skål.
Rör ihop dressingen och ringla den över salladen precis före servering.


Sparrispaj



1 knippe sparris
250 gr smördeg
3 ägg
2 dl riven ost
2,5 dl lätt creme fraiche
Salt och peppar


Sätt ugnen på 200 gr.
Koka sparrisen i 2 minuter och skär den i 3 cm stora bitar. Blanda ägg, ost och crème fraiche i en skål och tillsätt sparrisen. Salta och peppra.
Täck en pajform med smördeg och förgrädda några minuter i ugnen. Ta ut formen och häll i pajsmeten. Grädda i 40 minuter.

Foccacia

25 g jäst
6 dl ljummet vatten
1 tsk salt
3 msk olivolja
13 dl vetemjöl
1 msk repad rosmarin
Flingsalt
Finfördela jästen och rör ut den i det ljumma vattnet. Tillsätt salt och olja. Rör ner vetemjöl. Det blir en ganska lös deg. Låt den jäsa i 40 minuter under bakduk.
Smörj en ugnssäker form med smör eller olja. Tryck ut degen i formen med mjölad hand. Pensla degen med olivolja, strö på rosmarin och salt. Sätt ugnen på 225°.
Låt degen jäsa 15 minuter under bakduk. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 30 min. Stjälp upp på galler och låt svalna under bakduk. Skär i lagom bitar.

Fruktfat
Köp lite olika frukter, t ex färsk annanas, vindruvor, päron, äpple och mango
Skär allihop i lagom bitar och lägg upp på ett stort fat.
Ställ fram en skål med vispad grädde och små portionsskålar och skedar. Så kan gästerna själva ta vad de vill ha.

Ost och kex
Ställ också fram ett par brietårtor och salta kex.
Glöm inte heller ställa fram bestick, glas och servetter.
Nu kan festen börja!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar