söndag 20 juni 2010

Limemarinerad fläskfilé

Hej alla vänner.

Nu är sommaren här, även om inte värmen kommit riktigt ännu, och då blir det inte så stor variation på maten i mitt hem. Något kött att grilla, en god sallad och ett par olika röror till det brukar det bli.
Det kan visserligen varieras i det oändliga, men inte så spännande recept. Idag är det dock lite si och så med vädret. Så grillen fick stå oanvänd.

Istället gjorde jag limemarinerad fläskfilé med glaserad färskpotatis och mangosalsa.
Visst låter det gott. Jag kan meddela att det var det också.

Här kommer recepten i alla fall. Det är beräknat till 4 portioner.

Ingredienser:

Limemarinad till fläskfilén

1 msk kinesisk soja
1½ tsk socker
2 msk pressad lime
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk vinäger
Salt, svartpeppar




Mangosalsa
1 mango i tärningar
skalet av 1 lime
lite finhackad chili
0,5 dl creme fraiche, mini
2 msk finhackad mynta




Glaserad färskpotatis1 kg färskpotatis
2 pressade vitlöksklyftor
Olivolja, smör
Flingsalt och peppar




Gör så här:
Rör ihop marinaden.
Putsa fläskfilén fri från hinnor och senor. Låt filén marineras en stund, minst en timma gärna ett par.
Blanda ihop mangosalsan och ställ kallt.
Tvätta färskpotatisen noga. Koka upp vatten och rikligt med salt. När vattnet kokar lägger du i potatisen.
Låt den koka ca 10 minuter. Häll av vattnet och ånga av.
Häll olivolja, smör och pressad vitlök i en traktörpanna.
Stek den kokta potatisen tills den fått fin färg. Krydda med flingsalt och peppar.
Du kan också steka potatisen i ugnen om du vill. Då häller du allt i en ugnsform istället.
Bryn fläskfilén runt om i het panna. Lägg filén i en ugnsform och ställ in den i ugnen på 200 gr tills köttet håller 65 gr, ca 20 minuter. Täck över med folie och låt det vila 10 minuter innan det skärs upp.
Gör en enkel sallad till.
Jag tog sallad från egna odlingen och körsbärstomater idag.
Ville att mangosalsan skulle vara huvudtillbehöret.





Är ingen mästerfotograf som ni ser men det är mycket godare än det ser ut på bilden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar