torsdag 25 februari 2016

Ärtsoppa med fläsk

Snart är våren här och ärtsoppa plockas bort från menyerna på torsdagarna. Men här kommer ett enkelt recept på en klassisk ärtsoppa så att du kan laga din egen, året runt. Man får visserligen förbereda soppan dagen före man ska äta den, men det är det värt.




Receptet är för 4 personer  Detta recept kommer från Per Morberg

Ingredienser:
500 gr torkade gula ärtor
2 st morötter
4 st gula lökar
400 gr rimmad fläskbog i bit
Hela vitpepparkorn, lagerblad, timjan, salt och peppar

Gör så här:
Dagen före du ska äta soppan -

Skölj och lägg ärtorna i blöt över natten.
Skala en av morötterna och en lök. Lägg fläsket, moroten, löken, 15 vitpepparkorn, 1 tsk timjan och 2 lagerblad i en kastrull och häll på vatten så att det täcker fläsket.
Låt koka i 50-60 minuter eller tills fläsket faller isär.
Sila av buljongen och spara den till att koka ärtorna i. Skär fläsket i småbitar och förvara det kallt över natten.

Samma dag du ska äta soppan -
Lägg de avrunna ärtorna i en stor kastrull. Häll över buljongen från fläskkoket och tillsätt lite vatten om det behövs. Du ska ha ungefär 2 liter vätska totalt.
Lägg i 2 tsk timjan och 1 lagerblad.
Skala och lägg ner den andra moroten och de tre återstående lökarna.
Låt soppan koka i 60-90 minuter. Skumma av och lyft bort skalen från ärtorna lite då och då med en hålslev eller liknande.

När soppan är klar tar du upp moroten och lökarna. Späd eventuellt med vatten för att få rätt konsistens på soppan. Smaka av med salt och peppar.

Lägg i fläskbitarna och låt soppan få ett uppkok före servering.
Servera med senap, knäckebröd och en lagrad ost.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar